Miejskie polityki żywnościowe



Miasta mają do odegrania ważną rolę w budowaniu systemów służących suwerenności żywieniowej. W tym panelu przedstawicielki i przedstawiciele samorządów podzielą się swoimi perspektywami na miejskie polityki żywnościowe oraz omówią dobre praktyki współpracy z lokalnymi producentami.

Moderatorka:
dr Joanna Erbel

Socjolożka, ekspertka do spraw mieszkaniowych i budowania miejskiej odporności. 
Członkini Zarządu PLZ Spółdzielni. Dyrektorka ds. protopii w CoopTech Hub, pierwszym w Polsce centrum technologii spółdzielczych. 
Przewodnicząca Rady Nadzorczej Spółdzielni MOST prowadzącej Spółdzielczą farmę MOST na warszawskich Siekierkach. 
Członkini Rady Fundacji Instytut Strategii Żywnościowych “Grunt”. 
Współautorka raportów CTH –  Akademia Miejskiej Odporności (2024), Spółdzielcza farma miejska jako narzędzie rozwoju miejskiej strefy żywicielskiej i agroekologii (2023) oraz Spółdzielnia Równokręgi (2023), Pakiet miejskiej odporności (2022) oraz Spółdzielcza transformacja i in 
Autorka książek Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej (2020), Wychylone w przyszłość. Jak zmienić świat na lepsze (2022) oraz powieści foresightowej – Jak Henryk zdobył władzę (2023). 
Współpracowniczka Fundacji A/typika, działającej na rzecz sprzyjania rozwoju neurokultury
Paneliści i panelistki:
Katarzyna
Przyjemska-Grzesik

Od 7 lat kieruję zespołem „Kraków w zieleni”, którego celem i
sensem istnienia jest bycie blisko mieszkańców. 
Wspieranie krakowian w inicjowanych przez nich działaniach oraz organizacja różnorodnych projektów edukacyjno-informacyjnych to dwa filary, na których opieramy realizację naszej misji. Z jednej strony wzmacnianie sprawczości, z drugiej kształtowanie postaw i tak potrzebnej świadomości. Wierzę bowiem gorąco, że tylko w mieście, za które odpowiadamy, będziemy żyć szczęśliwie. 
Ważnym elementem tych działań i moją pasją jest rolnictwo miejskie. Uczestnicząc w wielu krajowych oraz międzynarodowych projektach obserwuję jego wpływ na otaczającą nas rzeczywistość. 
W przystąpieniu Krakowa do Paktu Mediolańskiego upatruję szansy na wzrost znaczenia bezpieczeństwa żywnościowego w miejskich politykach, a co za tym idzie szeroko pojętego bezpieczeństwa współczesnych miast w ogóle.

Katarzyna Wysocka



Koordynatorka projektu miejska polityka żywnościowa w Departamencie Strategii i Zrównoważonego Rozwoju w Urzędzie Miejskim Wrocławia. 
Z wykształcenia biotechnolożka, z zapobiegliwości – rolniczka, a z serca – edukatorka i mentorka. 
Zafascynowana złożonością świata, zwolenniczka kreowania rozwiązań multidyscyplinarnych i tworzenia trwałych relacji.

Monika Kubisz
Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego i Szkoły Głównej Handlowej
W Urzędzie Miasta Rybnika zajmuje się tematem zrównoważonej konsumpcji i odpowiedzialnego posiłku publicznego. 
Inicjatorka pomiarów marnotrawstwa żywności w placówkach oświatowych i Miejskim Domu Pomocy Społecznej. 
Współautorka uchwały Rady Miasta z 2019 r., dotyczącej eliminacji jednorazowych plastikowych opakowań i naczyń w jednostkach miejskich. Pasjonatka rybnickiego wielorazowego kaucjonowanego kubka na napoje zimne, w 2021 r. wprowadziła do przestrzeni miejskiej kaucjonowane naczynia na posiłki na wynos. 
Zainicjowała szkolenia kadr stołówek szkolnych i pierwsze przetargi na zakup żywności z certyfikatem ekologicznym.
Współtworzyła pierwszą rybnicką kuchnię społeczną – Wspólny Stół i kibicuje kolejnym pięciu, które rozpoczynają działalność przy Centrach Aktywności Lokalnej. 
Współpomysłodawczyni akcji „Uwolnij krauzy z piwnicy” 1 , dzięki której posiłki przygotowywane z nadwyżek żywności trafiają do 5 (a wkrótce 7) lodówek społecznych w wielorazowych opakowaniach.

Tomasz Krupski



Burmisztrz Grodziska Mazowieckiego.

Grzegorz Wrona
Pełni funkcję Zastępcy Prezydenta Miasta Rzeszowa, nadzorując
kluczowe obszary miejskiej administracji, w tym: Biuro Architekta Miasta i RelacjiInwestorskich, Biuro Rozwoju Miasta Rzeszowa, Zarząd Transportu Miejskiego wRzeszowie, Wydział Architektury, Wydział Geodezji, Wydział Działalności Gospodarczej i Zezwoleń oraz Wydział Marki Miasta, Współpracy Gospodarczej i Turystyki.
Posiada 27-letnie doświadczenie w zarządzaniu i restrukturyzacji przedsiębiorstw, a także w dziedzinie marketingu. Od 2009 roku Grzegorz Wrona związany był z sektorem energetycznym.
Jest absolwentem prestiżowych polskich uczelni: Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi, Akademii Rolniczej w Krakowie oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego, co odzwierciedla jego interdyscyplinarne podejście do zarządzania i rozwoju miasta.
Jego doświadczenie przyczynia się do dynamicznego rozwoju Rzeszowa, zwłaszcza w obszarach urbanistyki, transportu, gospodarki oraz promocji miasta na arenie
międzynarodowej.



Miasta dla Suwerenności Żywnościowej © 2025