Produkcja żywności i łańcuchy dostaw



Długi łańcuch dostaw oznacza, że jedzenie często pokonuje setki kilometrów, zanim trafi na nasze stoły. Tymczasem lokalni rolnicy i targowiska mogą dostarczać świeże produkty prosto z pola, nawet z dnia na dzień. W tym panelu porozmawiamy z zarządcami targowisk, hurtownikami i ekspertami tematyki żywnościowej, jak wspierać sprzedaż bezpośrednią i skracać drogę żywności do konsumenta

Moderatorka:
dr Paulina
Sobiesiak-Penszko

Doktorka socjologii, współzałożycielka i prezeska Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”. Wcześniej związana z Instytutem Spraw Publicznych jako analityczka i dyrektorka Programu Zrównoważonego Rozwoju i Polityki Klimatycznej. 
Od 2018 roku badaczka transformacji rolnictwa i systemów żywnościowych. 
Autorka wielu publikacji m.in. na temat dezinformacji, bezpieczeństwa żywnościowego, postaw rolników i konsumentów wobec transformacji oraz roli mieszkanek wsi w tym procesie. 
Ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju. Komentatorka i analityczka. Ekspertka programu “Climate Leadership” Centrum UNEP/GRID Warszawa.
Członkini Zespołu ds. Edukacji Klimatycznej w Ministerstwie Edukacji. Liderka Klimatu i Środowiska wg Forbes Women (2024). 
Moderatorka warsztatów Mozaika „Bio” nt. bioróżnorodności. Promotorka zrównoważonych systemów żywnościowych w @ministerstwodobrostanu.
Paneliści i panelistki:
Ewa Smuk-Stratenwerth


Z wykształcenia biolog, antropolog, po podyplomowych studiach filozoficznych. 
Założycielka lub współzałożycielka organizacji pozarządowych takich jak: Ośrodek Edukacji Ekologicznej EKO-OKO, Rodzić po Ludzku, Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne ZIARNO, Koalicja Młodzi Razem, Ekologiczny Uniwersytet Ludowy. 
Od 32 lat prowadzi z mężem gospodarstwo ekologiczne w Grzybowie w powiecie płocki, gdzie produkowane są sery żółte dojrzewające, pieczywo ekologiczne (piekarnia hruby) oraz prowadzona jest szeroka działalność edukacyjna.


dr Maciej Łepkowski


Wykładowca w Katedrze Architektury Krajobrazu SGGW, członek zespołu Ekopolis w CoopTech Hub, zaangażowany w tematy rozwoju przestrzennego miast w aspekcie przyrodniczym i żywnościowym. 
Od lat związany z inicjatywą Otwarty Jazdów. Członek zarządu fundacji Pracownia Dóbr Wspólnych, współtwórca programu wsparcia ogrodnictwa społecznościowego Bujna Warszawa oraz wielu inicjatyw edukacyjnych i badawczych w tym zakresie. 
Swój doktorat poświęcił tematyce nieużytków i nieformalnych terenów zieleni w mieście. 
Obecnie współtworzy Spółdzielczą Farmę MOST na warszawskich Siekierkach.

Monika Onyszkiewicz


Zajmuje się budowaniem miejskiej społeczności skupionej wokół ekonomii społecznej i solidarnej w której dostęp do dobrej, lokalnej żywności jest podstawowym prawem każdej osoby. 
Jest częścią społeczności tworzącej wrocławski Bazar Krótka Droga, a od roku również Spółdzielni Krótka Droga. 
Aktualnie pracując z zespołami z różnych instytutów badawczych skupia swoją uwagę na temacie miejskiego rolnictwa - jest to próba opisania i zbadania jakie są jego przejawy, wpływy i współzależności między osobami w to zaangażowanymi *.
*  Projekt badawczy: FoodCityBoost.eu

Magda Karpińska



Współzałożycielka i współwłaścicielka Karmnika, czyli sklepów (internetowego i stacjonarnych) z lokalną żywnością w Warszawie. Menedżerka mediów, zaangażowana społecznie. 
Prezeska Fundacji Węgrów-Miasto-Wieś, wspierająca lokalnych producentów żywności. 

Hubert Filipiak

Ukończył Międzywydziałowe Studium Ochrony Środowiska SGGW (specjalizacja ochrona przyrody).
W 2005 r. rozpoczął pracę w rodzinnym gospodarstwie sadowniczym w Rembertowie koło Tarczyna (historia gospodarstwa sięga lat 60 tych XIX wieku). W 2016 r. rozpoczął wdrażanie praktyk rolnictwa ekologicznego na całkowitej powierzchni gospodarstwa (20 ha).
W 2018 r. uzyskał certyfikat ekologiczny i rozpoczął działalność jako gospodarstwo “Ekojabłonka”.
Od 2019 - rozwija sprzedaż bezpośrednią produktów ekologicznych z własnego gospodarstwa, obsługując klientów indywidualnych, kooperatywy zakupowe, sprzedaż przez internet, dostarczając towar do sklepów spożywczych, hurtowni ekologicznych, restauracji, szkół i przedszkoli, ale także podmiotów eksportujących produkty ekologiczne zza granicę czy dostarczając do podmiotów, które wykorzystują owoce ekologiczne do przetwórstwa. 
W 2019 r. otrzymał odznakę honorową przyznawaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: "Zasłużony dla rolnictwa"
W 2024 r. zajęł pierwsze miejsce w konkursie na "Najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie mazowieckim" (XVII edycja konkursu MODR).














Miasta dla Suwerenności Żywnościowej © 2025